Alapítása:  A Tisza Táncegyüttesnek az alapítástól eltelt évtizedek alatt több fenntartója, és a városban többször is változó működési helye volt. Ezek közül a sort a Városi Művelődési Központ zárta. A rendszerváltozást követően felerősödtek az együttesben az önálló szervezetté válásra irányuló törekvések. Ennek eredményeként az együttes tagjai 1993. január 9-én a Tisza Táncegyüttes jogutódjaként megalakították a Tisza Táncegyüttes Művészeti Egyesületet.

Célja: Egyesületünk az együttes fennmaradását, művészeti és egyéb tevékenységének, hagyományainak és értékeinek megőrzését jelölte meg céljaként.

Székhelye: A rendszerváltozás után nehéz időszak kezdődött az együttes életében, mivel a Mártírok úti próbahelyünket visszakapta az egyház, és így akkor sürgősen költözniük kellett. A kosztümtárunkat ideiglenesen egy albérleti bérleményben helyeztük el, a próbákat pedig alkalmi egyeztetésekkel a művelődési házban tartottuk. Ez az állapot az egyházaknak visszaszolgáltatott ingatlanokban működő tevékenységek kártalanítását intéző rendelkezéssel szűnt meg. Így nyílt lehetőségünk a Tiszaligeti sétány 9691/15. hr. számú jelenlegi székházunk megvásárlására. (Levélcím: 5002 Szolnok, Pf.: 53.)
  
Működése:  Működési feltételeink az önálló székházzal alapvetően megváltoztak. A saját épületünk üzemeltetésével azonban feladataink és kiadásaink is nagymértékben növekedtek. Erre segítséget kértünk városunk önkormányzatától, amelynek köszönhetően 1994-től évenkénti rendszerességgel jelentős anyagi támogatásban részesülünk.
Működési feltételeink javítását szolgálja az általunk létrehozott Liget Folklórcentrum Alapítvány is.
   
Közhasznúság: A Tisza Táncegyüttes Művészeti Egyesület a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság végzése alapján jóváhagyva, a CLVI.tv.22§ alapján 1998. augusztus 15-től közhasznú egyesületként működik. Ennek megfelelően nevelési, oktatási, képességfejlesztési és kulturális programjai nyilvánosak. Táncegyüttesünkbe szeretettel várjuk mindazokat, akik szorgalommal, kitartással párosuló tehetséget éreznek magukban a magyar néptánc iránt.
   

Információk:

Az egyesület számlaszáma:
10404508-45092772

adószáma:
18820250-1-16

Az egyesület tiszteletbeli elnöke:
Kovács Mihály
 
Az egyesület elnöke:
Horváth Róbert

Az elnökség további tagjai:
Hoffer Károly
Kálmán Csaba Dániel
Kozák Csaba
Simon Gyula

Az egyesület ügyvezető igazgatója:
Kiss Zsuzsanna